Javorinku odklonia a podmytú drevenicu spevnia piliermi

29.07.2008 Kežmarok

Tatranská Javorina 29. júla (TASR) - Zrubový dom v Tatranskej Javorine - Podspádoch, z ktorého minulý týždeň počas záplav evakuovali tri rodiny, nezbúrajú, ale podmytú časť podoprú betónovými piliermi, aby sa ...
\"Dnes sme tam odviezli prvú fúru štrku. Postupne privezieme cement, betónové dielce a potom, ako vodohospodári odrazia tok Javorinky do pôvodného koryta, začneme s murárskymi prácami, \" uviedol pre TASR starosta Tatranskej Javoriny Dušan Lacko. Spresnil, že zrubový dom, ktorého takmer polovicu podmyla valiaca sa voda, nemá základy. Aj preto zrejme vydržal a nezrútil sa do rozbúreného toku. Keď sa Javorinka vráti do pôvodného koryta, približne desať metrov od domu, do zeme vyhĺbia základy a vsadia železom vystužené betónové piliere, ktorými podoprú podmytú časť. Podľa nápisu na hrade, drevenicu postavili v roku 1887.
\"Ľúto mi, ťažko mi je, lebo som tam žila aj s manželom mnoho rokov. Dávali nám aj nový dom, ale nechcel odísť, keďže sa tam narodil. Dcéry ma odviedli z domu, ale stále som sa vracala, \" s plačom zaspomínala na najťažšie chvíle babička Rozália Šubertová, u ktorej práve dovolenkovala dcéra Pavla z Prahy. Práve ona telefonicky zalarmovala pomoc a informovala o situácii starostu obce.
\"Chcem sa vrátiť. Dúfam, že Vianoce už strávim vo vlastnom, \" potešila sa pani Šubertová informácii o tom, že zrubový dom predsa len nezbúrajú a ona sa bude môcť opäť nasťahovať do \"svojho\". Zatiaľ ju prichýlili príbuzní.
V dome bývala do stredy minulého týždňa aj rodina Nebusova s deťmi. Ich syn Dominik dnes z brehu sledoval, ako bager postupuje proti prúdu Javorinky a hĺbi koryto tak, aby sa voda dostala čo najďalej od domu. \"Celý dom sme vysťahovali za dve-tri hodinky. Pomáhali všetci, vrátane hasičov a policajtov. Vysťahovali sme všetko zariadenie s výnimkou jednej postele, \" priblížil Dominik. Prezradil, že ich rodina sa sťahuje do Lendaku, takže do zrubového domu sa budú vracať už len oddychovať počas víkendov či dovolenky.
Slovenský vodohospodársky podnik, Správa Povodia Dunajca a Popradu sa usiluje usmerniť tok Javorinky za pomoci bágra. Odkloniť vodu od podmytého domu sa im zrejme podarí ešte dnes. Úplne nové koryto hĺbia v samotnej obci Tatranská Javorina, kde Biela voda pretrhla hrádzu a jej oprava by bola časovo i finančne náročnejšia.
\"Podhorské toky často menia koryto. Javorinka je štrkonosná riečka, ktorá môže pri záplavách vybrežiť, \" vysvetlil riaditeľ povodia Anton Baláž. Dodal, že škody na jednotlivých tokoch v regióne vyčíslia postupne. Zatiaľ intenzívne pracujú na ich úprave. K najviac poškodeným patria Jakubiansky potok v Novej Ľubovni, v Jakubanoch, Lomnický potok v Lomničke v okrese Stará Ľubovňa, ale aj ďalšie.
 

Vyberte región